kapcsolat

Címlap » Szudáni hajós túra (észak) 2022.03.24 - 2022.04.02

Szudáni hajós túra (észak) 2022.03.24 - 2022.04.02

 

Szudán különleges légkörét az álmok és a víz alatti kalandok táplálják, egy igazi búvár-unikum, ahol ősrégi legendák kelnek életre. Cousteau víz alatt felépített birodalmának, vagy a hullámsírjában nyugvó Umria-nak, a pörölycápáktól nyüzsgő Shaab Rumi-nak otthona. A búvárok esetében Szudán az egyike azon országoknak, ahol egyszer mindenképpen merülni szeretnénk. A szudáni vízalatti élővilág még a sokat látott búvárokat is lenyűgözi! A pörölycápák, szirtcápák, barrakuda rajok és a roncsok kedvelőit is elkápráztatja. Aki már merült Szudánban, nem csalódott. Nagyszerű merülő helyszín a Vörös-tenger egy még kevésbé felfedezett részén.
Akik még nem merültek Szudánban, azoknak első alkalommal az északi szudáni útvonalat javaslom. A déli túrát a visszatérő vendégeinknek, a mélydéli útvonalat pedig a sokat tapasztalt, kalandvágyó búvárainknak ajánlom.

 

A hajóról

 

Az Androméda egyedi tervezés alapján épült búvárszafari yacht, kifejezetten búvárok és családi hajótúrázók részére. Az egyhetes búvárszafarik során a tágas, fürdőszobás, légkondis kabinok, hatalmas ebédlő, nappali és napozó dekk szolgálják a komfortérzetünket. A hajó szíve, a keleti hangulatot idéző “sihsha” szoba, ahol esténként a vízipipa aromás füstjét szívva osztozhatunk a napi élményeinken. Összeszokott, tapasztalt és több nyelven beszélő személyzet várja a búvárkodni és kikapcsolódni vágyókat egyaránt. 

 


NÉHÁNY FONTOSABB SZUDÁNI MERÜLŐHELY ÁTTEKINTÉSE

 

 

Shaab Rumi

Ez a Port Sudan-tól 48km-re elhelyezkedő zátony egy gyönyörű lagúnát zár körül, amelybe egy keskeny – eredetileg Cousteau által kirobbantott – szoroson keresztül lehet bejutni. A lagúnán kívül kb. 100m-re építette fel Cousteau vízalatti örökségét 1963-ban, a Precontinent II-t – az ember készítette vízalatti világot. A cápák tanulmányozására használt cápaetető ketrecek ugyanazon a helyen fekszenek, ahol Cousteau idejében. A cápák a mai napig idejárnak, mint több évtizeddel ezelőtt.

Sanganeb

A Sanganeb Nemzeti Park 124 korallzátony csoportból áll. Világítótornya, mint az Eiffel-torony kicsinyített mása, bukkan fel a nyílt tenger közepén. Néhány szudáni katona áll szolgálatban 3-4 hónapos műszakban és minden látogatót nagy örömmel fogadnak. Leereszkedve, mintha egy keleti templomvárosban találná magát az ember, ami a tengerfenékre süllyedt és száz és száz színben pompázó kúszónövények burjánzanak romjai felett. A kőzeteken függőleges szakadékok vezetnek át és buja bőrkorallok tenyésznek mindenhol, mint a virágzó növények egy őserdőben. A kőzetek és vájatok között temérdek hal úszkál és cáparajok húznak el nagy nyugalomban.

Angarosh

A helyiek nyelvén a név azt jelenti, hogy a “Cápák anyja”. A név megilleti, mivel szürke szirti cápák rendszeresen felbukkannak a külső falak mentén. A zátony teteje 10m-re van a vízfelszíntől. Két platóból (fennsík) áll a zátony, amik 25 és 45m-en fekszenek, ahol manták úszkálnak a mélyben és a plató felett barrakuda rajok gyűrűznek.

 

 

 

Fontos tudnivalók Szudánba utazók számára

 • A szudáni vízumot a helyszínen is lehet intézni Port Szudánban, vagy a túra megkezdése előtt, mindenki egyénileg  intézi a szudáni nagykövetségen.

-    Ha valaki egyénileg maga intézi, az jóval olcsóbb, ez jelenleg 85 euro. Ha kint intézik nekünk (Port Szudánban), akkor ez 225 dollár.

 • Ha Port Szudánban intézik a vízumot, akkor az útlevél másolatát el kell küldeni elektronikus formában e-mailben legkésőbb 2 héttel az indulás előtt.
 • A vízumok másolatát szintén e-mailben küldjük el az út megkezdése előtt, amiket majd ki kell nyomtatni és magunkkal kell vinni Kairóba.
 • Az útlevelekben nem lehet izraeli pecsét vagy vízum.
 • Az útleveleknek érvényesnek kell lennie legalább még 6 hónapig az ország elhagyása után.
 • Az útlevelekben lennie kell 2 üres oldalnak egymás mellett a szudáni vízumnak és 2 x 1 üres oldalnak a 2 egyiptomi vízumnak.
 • KÖTELEZŐ, hogy mindenki megkapja a sárgaláz elleni oltást és legyen mindenkinél az oltáskönyv, amit az egyiptomi hatóságok kérhetnek az egyiptomi belépéskor Szudánból visszatérve.
 • Alkohol és pornográf/erotikus anyagok bevitele Szudánba tilos.
 • A hajón nincs lehetőség a felszerelés bérlésére, de van tartalék búvárfelszerelés meghibásodás esetére. Ha valakinek nincs saját felszerelése, nálam bérelhető Magyarországon.
 • Minden búvárnak kötelező felmutatni érvényes búvárigazolványát és utas/baleset/búvárbiztosítását, hogy búvárkodni tudjon. Minden utasnak kell, hogy legyen érvényes utas/baleset biztosítása. A biztosítási kötvény a megfelelő kontakt információval az utasnál kell legyen a túra alatt. Ez nálam intézhető lásd honlapom: http://www.cmasbuvar.hu/buvar_biztositas.
 • A hajón található széf, ahol az utasok elhelyezhetik értékeiket a túra megkezdése előtt. A búvár vezetőket kell megkérni, hogy hozzáférést biztosítsanak a széfhez. Csak a széfben elhelyezett értékekért tudunk felelősséget vállalni. Minden más érték és tulajdon az utas felelőssége.

 

 

 

Részletes tájékoztató anyag: 

Kapcsolat

Kapcsolat: 

búvároktató: Richter Miklós

Telefon 36/20 252-0667

HTML5 Icon

Adatvédelmi tájékoztató

Kapcsolat

Tagoknak és vásárlóknak

Belépés

Copyright © 2011, CMASbuvar.hu. - All Rights Reserved.